Fars Dag

Tisdagen efter fastlagssöndagen

HISTORIA
Fettisdagen, eller något ålderdomligt vita tisdagen (en beteckning som dock även något oegentligt används för tisdagen i stilla veckan), på finlandssvenska fastlagstisdagen, är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk. Dagen är därmed rörlig, och kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars. Fettisdagen är den tredje av de tre dagarna i fastlagen, dagarna före fastan, där den första är fastlagssöndagen och den andra är blåmåndagen.
Namnet fettisdag är bildat av “fet” och “tisdag”, där fet syftar på all fet mat som brukade ätas på fettisdagen. Ordet är belagt sedan 1594. Vita tisdagen har fått sitt namn efter det vita vetemjöl som man bakar semlor med.
Att gå Fettisdagsgubbe är en tradition snarlik att gå påskkärring, med undantag att man idag besöker butiker istället för gårdar och på fettisdagen istället för kring påsk. Traditionen är gammal och kommer ifrån när människor gick från gård till gård och tiggde mat; på fettisdagen kunde de inte bli nekade. Idag är det framförallt barn som går och då ofta klädda i vanliga maskeradkläder, traditionen är särskilt kvarlevande i Alfta i Hälsingland.
På franska kallas dagen för Mardi gras (som också betyder ‘fet tisdag’) och det är därifrån som Mardi Gras-karnevalen i New Orleans har fått sitt namn.
I Österrike och Tyskland heter dagen “Faschingsdienstag” och firas med karneval och festande.
I England och många andra engelsktalande länder, kallas dagen för “Shrove Tuesday”, en dag då man äter pannkakor till middag.
Dela sidan

Öppettider

Lunch
Vardagar 11:30 - 14:30
 
 
Öppet övriga tider vid evenemang eller privata bokningar