Evenemang

Evenemang

När du besöker Västerås Officersmäss vill vi att du ska få en upplevelse, inte bara i form av det vi serverar på tallrik och i glas. Vi vill vara en mötesplats där alla sinnen får sitt. Därför arrangerar vi mängder av olika event.

VÅRENS PROVNINGAR 2021

13/1 Vin och Lakrits i kombination. OBS! Flyttas fram till i höst!

Vin och lakrits kan verka udda att kombinera men häng med på denna smakresa utöver det vanliga och förvånas, och njut! Söt, salt och chokladdoppad lakrits matchas med viner av alla de slag i oväntade och otroligt lyckade kombinationer.


27/1 Kända Drycker i Ikoniska, klassiska filmer.

Play it again Sam! Vad hade egentligen Rick (Humphrey Bogart) i glaset den där gången? Vad var nu Bond’s favorit? En kul och lättsam provning med både kuriosa från världskända filmer, och gott i glasen!


10/2 Chanson d’Amour. Tema Kärlek, Franska Viner och Delikatesser

Det blir inte bättre än så här. Kärlek, vin och urgoda delikatesser är temat då vi ju närmar oss Alla Hjärtans Dag. Prova själv, i par eller grupp - kärleken flödar på Mässen oavsett!


24/2 Smaka på Toscana. En mat-och vinresa till Italiens vackraste och kanske godaste vinregion

Svårslagna kombinationer från mat- och vinlandet nummer ett - Italien. Här grottar vi ner oss i det böljande, vackra Toscana och dess ljuvliga viner och matchande, lokala mat.


10/3 Ost- och Vin i kombination

"Utan ost ingen måltid” är ett uttryck som romarna myntade för mycket länge sedan och som bär sin riktighet än idag. Få matchningar är så nära perfektion som just ost av olika slag, i kombination med rätt vin. Himmelriket!


24/3 Favorit i Repris, med nya viner! BUBBEL!

Det bubblar på Mässen! Vi provar det omåttligt populära Prosecco, jämför och njuter av spansk Cava och får prova inte mindre än totalt fem helt olika mousserande viner från hela världen. Gemensamt har de att de är rackarns goda! Vad är skillnaden i framställning, ursprung, druvor, stil? Små smakbitar på tallriken höjer upplevelsen till nya nivåer och vi lär oss även att kombinera de rara dropparna med mat.


7/4 Tysklands underbara viner från bubbel, till vitt, till rött, till sött

Tyskland är ett vinland av rang med lång tradition och kunskap att odla och framställa vin. Många gånger på branta sluttningar och under svåra förhållanden vädermässigt. Vi får i denna spännande provning lära oss mer om vinlandet samt njuta av mousserande Sekt, saftig, fruktig riesling men även lite mer oväntat även rött vin från Tyskland samt självklart en klassisk, lyxig, söt, koncentrerad och smakrik ”Beerenauslese”. Allt matchat till små smakbitar för att förhöja upplevelsen och för att se vad vinerna passar till.


21/4 MAT-VIN, Vårtema

En njutningsfull och lärorik provning där vi fokuserar på våra favoritviner och hur dessa bäst kombineras med mat. Självklart finner man en massa godsaker både på tallriken och i glasen, och provningen bjuder på stor inspiration och ger många nya idéer om hur olika viner vinner på olika smaker, hur man får balans mellan maten och vinet, smakspegling, svåra kombinationer och så vidare. Denna gången är det vårtema både i glas och på tallrik. En givande, kul och god provning med mycket tips och trix!


5/5 Djupdykning i soliga Australien

Australien, ”down under”, är ett förhållandevis ungt vinland som snabbt placerat sig på kartan och levererar solmogna, generösa viner av mycket god kvalitet. Vinerna påverkas både av det geografiska läget, klimatet samt de vinmakartraditioner som européerna tog med sig hit. Vi provar på en druva som Australien gjort nästan till sin egen - Shiraz. Men vi ger oss även i kast med andra druvor och stilar i denna charmiga provning. Vi provar också små smakbitar till vinerna för att få kläm på vad de passar till i matväg.


19/5 Mousserande viner i klass med Champagne!

I denna bubblande kvalitetsprovning får vi bland annat prova otroligt gott och trendigt Brittiskt mousserande vin som kommit starkt de senaste 10 åren. Vi plockar också fram rara buteljer från områden runt om i världen med höga ambitioner, grym kvalitet och helt enkelt fantastiska mousserande viner. Vi provar små smakbitar till vinerna för att få kläm på vad de kan användas till i matväg.


2/6: Vin och Grill

Rykande het provning! Det finns en anledning att man pratar om grillviner, och att man drunknar i grillbilagor med lämpliga vintips på våren och försommaren. Detta benar vi ut i denna försommarprovning med fantastiska grillviner och självklart även något litet grillat på tallriken för att illustrera detta med att matcha just grillad mat och vin.


16/6: SVENSK SPRIT "från Akvavit till Whisky" med matchande smakbitar

Inför midsommar har vi här knåpat ihop en ursvensk provning med det bästa Sverige har att erbjuda vad gäller destillat. Det puttrar och ryker överallt i landet och många producenter levererar riktigt hög kvalitet på exempelvis gin och whisky. Ytterligare en dimension får provningen med hjälp av små smakbitar till varje dryck för att illustrera hur man kan matcha dessa.
PRAKTISK INFO

Kvällarnas ciceron är en av Sveriges bästa och tillika vår alldeles egna sommelier: Eva Weckström, en av Sveriges mest uppskattade och anlitade provningsledare som tillsammans med kreatören, restauratören och kulturentreprenören Björn Carlsson bjuder till bords.

Provningen startar kl 19:00 och pågår som längst till kl 21:30.

Efter provningarna finns det möjlighet att sitta kvar och njuta av ett glas vin och fortsätta samtala om upplevelsen.

Det går även att komma redan kl 18:00 för en bit mat och ett glas passande vin.

Pris: 595:-/pers, förutom provningen 16/6: 695:-/pers.

Erbjudande: Gå på 6 provningar, betala för 5.

Det går utmärkt att köpa presentkort till våra provningar.

Bokning sker på mail: bjorn@vasterasofficersmass.se

Öppettider

Lunch
Vardagar 11:30 - 14:30
Till bords med Taube
Söndag 12:00 - 16:00
 
 
Öppet övriga tider vid evenemang eller privata bokningar